Παιδική Παχυσαρκία

Ας μην ξεχνάμε… ένα παιδί είναι ένας μελλοντικός ενήλικας!

Το φααινόμενο της παιδικής παχυσαρκίας δυστυχώς τα τελευταία χρόνια παίρνει ραγδαία εξέλιξη καθιστώντας τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών όλο και μεγαλύτερο. Ένα παχύσαρκο παιδί θα είναι ένας ασθενής ενήλικας. Η Ελλάδα κατέχει παγκοσμίως μια από τις πρώτες θέσης στην κλίμακα των ποσοστών της παιδικής παχυσαρκίας, με μια πρόσφατη έρευνα να προοικονομεί ότι το 2025 η Ελλάδα θα κατέχει παγκοσμίως την 1η θέση στην κατάταξη της παιδικής παχυσαρκίας. Η αλήθεια είναι ότι από μια μελέτη που είχε λάβει χώρα το 2000 – 2001 έδωσε μια ισχυρή επιβεβαίωση αυτού. Μια έρευνα λοιπόν που έγινε στην ευρύτερη περιοχή των Αθηνών (2000 – 2001) από την Ενδοκρινολογική Μονάδα της Α΄Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με σκοπό την δημιουργί εθνικών προτύπων ανάπτυξης ήρθε σε σύγκριση με μια αντίστοιχη της Αμερικής. Τα αποτελεέσματα λοιπόν έδειξαν ότι ο 18χρονος Έλληνας είναι πιο παχύσαρκος από τους αντίστοιχης ηλικίας Αμερικανούς. Μια πρωτιά που ειλικρινά απευχόμαστε να κατακτήσουμε.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει χαρακτηρίσει την παχυσαρκία ως νόσο. Δυστυχώς τα στατιστικά στοιχεία επιβεβαιώνουν όρι η παχυσαρκία θα είναι η πιο διαδεδομένη μη μεταδοτική νόσος του 21ου αιώνα με, εξαπλώμενη σε ρυθμούς πανδημίας.

Η παχυσαρκία μπορεί να προκαλέσει αυξημένη χοληστερίνη, υπέρταση, ορμονικές διαταραχές που εάν δεν θεραπευτούν από μικρή ηλικία φθείρουν τον οργανισμό προκαλώντας μακροπρόθεσμα σοβαρές παθολογικές βλάβες. Τα νοσήματα αυτά ονομάζονταιι νοσήματα φθοράς.

 

Ας προσδιορίσουμε τι εννοούμε με τον όρο παχύσαρκο παιδί. Ένα παχύσαρκο παιδί είναι το παιδί που έχει υπερβολική άθροιση λίπους από κάποια διαταραχή του ενεργειακού του ισοζυγίου. Το βάρος του είναι 10, 20 ή και 30 κιλά πάνω από το φυσιολογικό. Κέραιας σημασίας είναι ο εντοπισμός της αιτίας αυτής της  ανισορροπίας. Εξετάζουμε λοιπόν εάν οφείλεται σε:

Στις περισσότερες περιπτώσεις πάνω από το 95% των παχύσαρκων παιδιών τα αίτια είναι η υπερκατανάλωση τροφής και η μειωμένη κινητικότητα

Sorry, we couldn't find any posts. Please try a different search.

Πως εκτιμούμε ότι ένα παιδί είναι παχύσαρκο…

  1. Τα διαγράμματα ανάπτυξης που υπάρχουν στα βιβλιάρια υγείας του παιδιού. (οι εκατοστιαίες θέσεις ύψους και βάρους). Παχύσαρκο λοιπόν είναι το παιδί του οποίου το βάρος είναι 2 σταθερές αποκλίσεις μεγαλύτερο από το προβλεπόμενο για το ανάστημα και για το φύλο του.
  2. Δερματοπτυχομέτρηση. Μετράμε με ειδικό εργαλείο το π΄χος της δερματικής πτυχής σε σημεία του σώματος όπου το δέρμα μπορεί να «διπλωθεί».
  3. Υπολογισμός του Δείκτη Μάζας Σώματος. Αυτό υπολογίζεται ως εξής : ΔΜΣ = Βάρος (kgr) προς Ύψος (m2). Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας οι τιμές για τον ΔΜΣ (αφορά ενήλικες) προσδιορίζονται ως εξής :

ΒΜΙ (kgr/m2)

O ΔΜΣ χρησιμοποιείται για να προσδιορίσει τόσο το επίπεδο της παχυσαρκίας όσο και το μέγεθος αυτής. Οι τιμές του ΔΜΣ κατά την παιδική και εφηβική ηλικία είναι βαρύγδουπες αποδείξεις επικινδυνότητας και θνησιμότητας του μελλοντικού ενήλικα.

Τιμπορούμε να κάνουμε;

Όπως αναφέραμε και παραπάνω το 95% των παχύσαρκων παιδιών οδηγείται στην παχυσαρκία εξαιτίας της τροφής και της ακινησίας. Οπότε η λύση είναι απλή και .. τριπλή!

Διατροφικό πλάνο Άσκηση Ψυχολογική Υποστήριξη

Ας μιλήσουμε για το διατροφικό πλάνο. Ένα τέτοιο πρόγραμμα θα πρέπει να μην στερείται θρεπτικών συστατικών απαραίτητων γι την ορθή ανάπτυξη του παιδιού. Χωρίζουμε την ημέρα διατροφικά και 5 με 6 γεύματα. Στοχεύουμε στην ισορροπημένη κατανάλωση όλων των αμάδων τροφίμων. (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπη, φυτικές ίνες). Ελέγχουμε την ημερήσια ενεργειακή πρόσληψη δημιουργώντας όσο επιτρέπεται αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο. Αποφεύγουμε τα αναψυκτικά, τα σακχαρούχα ποτά και τους φρουτοχυμούς με προσθήκη ζάχαρης. Μεγάλη προσοχή δίνουμε στο κάθε φαγητό ν περιέχει το ανάλογο λεύκωμα και κάθε τροφή να απαρτίζεται από πλούσιο κυτταρικό υπόστρωμα, κάτι που το βρίσκουμε σε περίσσεια στα χορταρικά. Φυσικά στην αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας δεν χρησιμοποιούμε ανορεξιογόνα ή λιποδιαλυτικά φάρμακα. Σημαντικό είναι να σημειώσουμε ότι στην παιδική παχυσαρκία αντενδείκνυται η χειρουργική οδός ως τρόπος αντιμετώπισης.

Πιο εύκολη θεραπεία …

Η ΠΡΟΛΗΨΗ!

Ας μην γελιόμαστε μαγικά φίλτρα και τζουμ τα ρα τα τζουμ  δεν υπάρχουν. Όλα αποκτούνται με κόπο και σύνεση. Και πόσο μάλλον όταν πρόκειται για την ζωή και την ευτυχία ενός νέου ανθρώπου που ο πρώτος καιρός των θεμελιακών του χρόνων είναι στην δικαιοδοσία του άμεσου και έμμεσου οικογενειακού και κοινωνικού περιβάλλοντός του. Οι γονείς, οι γιαγιάδες και οι παππούδες, οι δάσκαλοι και οι ιατροί (παιδίατροι και λοιποί) έχουν αμέριστη ευθύνη για την υγιή ή μη καθολική ανάπτυξή του.

Ξέρουμε πλέον ότι από την πρώτη στιγμή της σύλληψης αρχίζει να προδιαγράφεται το σωματικό γίγνεσθαι του Ανθρώπου. Τόσο η σίτιση της μητέρας καθώς και ο τρόπος ζωής της αρχίζουν να καθορίζουν την πορεία. Η σωστές διατροφικές συνήθειες πρέπει να καθιερώνονται από την βρεφική ηλικία.  τα παχουλά μωρά να ελέγχονται και να γίνεται περιορισμός της αλόγιστης ποσότητας γάλατος και γενικότερα τροφής. Δεν συνιστούμε πρόσθετη ζάχαρη και δημητριακά στο γάλα, ιδίως σοκολατούχα. Από τα πρώτα χρόνια της παιδικής ηλικίας αποφεύγουμε την μύηση σε τυποποιημένα σκευάσματα (πατατάκια, γαριδάκια κ.λπ.), αναψυκτικά, καραμέλες και υπερκατανάλωση γλυκών και σοκολατών. Σπουδαίας σημασίας είναι η απασχόληση των παιδιών με αθλητικές δραστηριότητες και σπορ.

Η σωστή διατροφή αποτελεί τον πιο ασφαλή τρόπο επίτευξης της καθολικής Υγείας. Υγεία Πνευματική – Ψυχική και Σωματική. Η σωστή διατροφή είναι τρόπος ζωής και όχι μια άσχημη περίοδος στέρησης της χαράς. Η σύνδεση της ευχαρίστησης με τα πληθωρικά και θερμιδογόνα γεύματα πρέπει να επαναπροσανατολισθεί

Αν σωθούν τα παιδιά… υπάρχει Ελπίδα!

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *